ΠΟΦΕΕ: Μέχρι 30/6/2013 η υποβολή του Ε7 Ημερομηνία 28-03-2013

Σύμφωνα με ενημέρωση του προεδρείου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.) η υποβολή της Οριστικής Δήλωσης Φ.Μ.Υ. (Ε7) αναμένεται να παραταθεί έως 30 Ιουνίου 2013.

Πηγή: e-forologia.gr

Η φορολογία πνίγει την αποταμίευση Ημερομηνία 18-03-2013

Διάχυτη είναι η ανησυχία στο γαλλικό Τύπο για τις εξελίξεις στην Κύπρο, αλλά και για την πρωτοφανή απόφαση της Ευρώπης και του ΔΝΤ της φορολόγησης των καταθέσεων.

Οι Γάλλοι αναρωτιόνται εάν θα πρέπει να ανησυχούν οι απανταχού ευρωπαίοι καταθέτες και εάν το μέτρο αυτό θα μπορούσε να εφαρμοσθεί μελλοντικά και σε άλλες χώρες, μη εξαιρουμένης της Γαλλίας.

Οι φωτογραφίες που δείχνουν τις ουρές των Κυπρίων στα μηχανήματα ανάληψης, έχουν περάσει ακόμα και σε πρωτοσέλιδα.

«Η φορολογία πνίγει την αποταμίευση» τιτλοφορεί η Λιμπερασιόν,

«Το σοκ και ο θυμός των Κυπρίων που υποχρεούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους για τη σωτηρία της νήσου», η οικονομικήΛεζ Εκό, που προσθέτει : «Ένα ωστικό ευρωπαϊκό κύμα».

«Το πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου προκαλεί πανικό στους καταθέτες » λέει η Φιγκαρό, με φωτογραφίες στα μηχανήματα ανάληψης.

«Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των ευρωπαϊκών προγραμμάτων βοήθειας» υπογραμμίζει η Λεζ Εκό, «που επιβάλλεται μια τέτοια φορολογία στις καταθέσεις. Είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της Κύπρου, που είναι ένα χρηματοοικονομικό κέντρο "offshore" με έναν τραπεζικό τομέα υπερβολικά μεγάλο σε σχέση με τις παραγωγικές δυνατότητές της. Η απόφαση προκαλεί το θυμό των Κυπρίων και γεννάει την πολεμική γύρω από την ασφάλεια των ευρωπαϊκών τραπεζικών καταθέσεων. Ορισμένοι οικονομολόγοι ουρλιάζουν για την ανευθυνότητα της Ευρώπης».

Η Φιγκαρό εξηγεί ότι «αυτή η έκτακτη και άνευ προηγουμένου φορολογία» δίνει τη δυνατότητα στην Ευρώπη και το ΔΝΤ, να μειώσουν τη βοήθεια στα 10 δισ από 17 που εκτιμούσε ότι έχει ανάγκη η Κύπρος.

«Επέλεξα την λιγότερο επώδυνη λύση και αναλαμβάνω το πολιτικό κόστος» είναι η δήλωση του Κύπριου προέδρου Αναστασιάδη, που όμως «είχε υποσχεθεί ότι δεν θα συνέβαινε κάτι τέτοιο» λέει η Φιγκαρό, υπογραμμίζοντας ότι «η αυριανή ψηφοφορία στο κυπριακό κοινοβούλιο είναι παρακινδυνευμένη».

«Με τη φορολόγηση των καταθέσεων οι ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών, στοχεύουν τους Ρώσους καταθέτες», υπογραμμίζει η Λεζ Εκό σε άρθρο που τιτλοφορεί: «Τιμωρείται η αδιαφάνεια των δεσμών με τη Ρωσία».

«Φορολογικός παράδεισος, κέντρο ξεπλύματος χρήματος, υπερτροφικός τραπεζικός τομέας, χαλαρές ρυθμίσεις» η Κύπρος ακούει όλες αυτές τις κατηγορίες σήμερα, λέει η εφημερίδα και προσθέτει: Όσο καιρό ευημερούσε η Κύπρος στη σκιά της Ευρώπης κανείς δεν είχε αντίρρηση. Από τη στιγμή όμως που ζήτησε τη βοήθεια των εταίρων της στην ευρωζώνη, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, έγινε άμεσα ύποπτη και κατηγορούμενη για το χειρότερο.

Ο ρόλος της Ρωσίας που έχει ενεργό συμμετοχή στην κυπριακή οικονομία, συγκεντρώνει όλες τις υποψίες.

Η χαμηλή φορολογία του 10% και ένα ελκυστικό νομικό πλαίσιο έχουν μετατρέψει την Κύπρο σε ένα «νόμιμο φορολογικό παράδεισο» για τις ρωσικές εταιρείες και τους πλούσιους ιδιοκτήτες τους.

«Οι Ρώσοι έχουν το 40% των 68 δισ. ευρώ των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες», γράφει και η Φιγκαρό που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων της «οι Ρώσοι κινδυνεύουν να χάσουν γύρω στα 2 δισ ευρώ».

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι κατά τις διαπραγματεύσεις μέσα στην νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο η Μόσχα αποδέχθηκε έμμεσα την απόφαση, η εφημερίδα υπογραμμίζει: Τελικά για την Κύπρο «στους τρεις σωματοφύλακες της τρόικα προστέθηκε και ένας τέταρτος, η Ρωσία».

Η Λιμπερασιόν εκτιμά από μέρους της, ότι η κρίση αυτή « θα επιτρέψει την εξυγίανση της χρηματιστηριακής φούσκας στη νήσο. Η ευρωζώνη απαιτεί να μειωθεί ο κυπριακός τραπεζικός τομέας από το 8πλάσιο του ΑΕΠ που είναι σήμερα στο 3,5 ευθυγραμμιζόμενος με τον μέσον όρο στην ΕΕ.

Για τους Ευρωπαίους «η σκούπα αυτή στις τράπεζες είναι και κλωτσιά στη "φωλιά του βρώμικου χρήματος". Παρά τις διαψεύσεις της Λευκωσίας, οι υποψίες παραμένουν για την Κύπρο, ότι δεν δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην προέλευση των ρωσικών καταθέσεων (25 δισ ευρώ). Αυτός είναι και ο βασικός λόγος της άρνησης του Βερολίνου να βοηθήσει τη Λευκωσία», καταλήγει η Λιμπερασιόν.

 

Πηγη: nooz.gr

Ημερίδα στη Θεσ/νικη για τη φορολογία Ημερομηνία 15-03-2013

H Deloitte Academy διοργάνωσε τη Φορολογική Ημερίδα ενημέρωσης με τίτλο «Οι αλλαγές στη φορολογία μετά το νόμο 4110/2013» την Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013 στο ξενοδοχείο Hyatt Regency στη Θεσσαλονίκη. 

Στην ημερίδα συμμετείχαν με εισήγησή τους ο κ. Γιώργος Αληφαντής, Ορκωτός ελεγκτής Διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, η κα Μαρία Τρακάδη Tax Partner, κ.Θωμάς Λεβέντης Tax Partner, κ. Στέλιος Κυριακίδης Tax Partner, κ.Κωνσταντίνος Ρουμπής Tax Manager, κ.Κωνσταντίνος Πασχαλίδης Assistant Τax Manager. 

Kατά την ημερίδα παρουσιάστηκαν εισηγήσεις που αφορούσαν τα ακόλουθα θέματα: 

* Φορολογία εισοδήματος νομικών προσώπων 
* Αμοιβές μελών ΔΣ 
* Φορολογία Τραπεζικών και Ασφαλιστικών επιχειρήσεων 
* Κινητές αξίες – Παρακράτηση φόρου 
* Μεταβίβαση μετοχών 
* Προσδιορισμός φορολογητέου εισοδήματος 
* Φορολογία Προσωπικών Εταιρειών 
* Ενδο-ομιλικές συναλλαγές 
* Φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων 
* Φορολογία υπεραξίας από πώληση ακινήτων 
* Φόρος Προστιθέμενης Αξίας 

Εκπρόσωποι των σημαντικότερων επιχειρήσεων της Βορείου Ελλάδος παρακολούθησαν την ημερίδα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις αλλαγές στη φορολογία δείχνοντας την εμπιστοσύνη τους στη Deloitte ως σύμβουλό τους επί φορολογικών ζητημάτων.

Πηγη: euro2day.gr

Δαπάνες που μειώνουν τη φορολογία

Ο κίνδυνος καταλογισμού φόρου για εισοδήματα μεγαλύτερα από τα πραγματικά ελλοχεύει. Τα τεκμήρια διαβίωσης στέλνουν χρεωστικό και σε πολίτες με μηδενικό εισόδημα. Αντίθετα, οι αποδείξεις μειώνουν τον φόρο που προκύπτει.

Τη δυνατότητα να μειώσουν τον φόρο που θα προκύψει με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων θα έχουν και φέτος οι φορολογούμενοι που θα εμφανίσουν ορισμένες δαπάνες που πραγματοποίησαν το 2012 όπως ενοίκια, δίδακτρα σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα, τόκους στεγαστικών δανείων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, ιατρικά έξοδα, ασφάλιστρα ζωής, έξοδα για ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτων.

Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία θα προκύπτει φόρος με βάση τη φορολογική κλίμακα, το ποσό του φόρου αυτού θα μπορεί να μειωθεί κατά το 10%:

1. Των ποσών που καταβλήθηκαν για ενοίκια κύριας κατοικίας. Το ανώτατο ποσό της έκπτωσης δεν μπορεί να υπερβεί τα 100 ευρώ. Η μείωση αυτή αναγνωρίζεται μόνο όταν ο φορολογούμενος αναγράφει στις οικείες ενδείξεις της ετήσιας αρχικής (εμπρόθεσμης ή εκπρόθεσμης) δήλωσης φόρου εισοδήματος τον ΑΦΜ του εκμισθωτή. Οσοι παίρνουν στεγαστικό επίδομα, ανεξάρτητα από το ύψος του, δεν δικαιούνται την έκπτωση αυτή. Ομοίως, δεν δικαιούνται τη μείωση αυτή οι φορολογούμενοι, όταν οι ίδιοι ή οι σύζυγοί τους, ή τα τέκνα που τους βαρύνουν έχουν πλήρη κυριότητα ή κατοχή (επικαρπία, δικαίωμα οίκησης) εξολοκλήρου, σε οικία με επιφάνεια τουλάχιστον ίση με εκείνη της μισθωμένης κύριας κατοικίας η οποία βρίσκεται στον ίδιο νομό με τη μισθωμένη. Το ίδιο ισχύει και όταν η πιο πάνω οικία ανήκει εξ αδιαιρέτου είτε στον φορολογούμενο και στη σύζυγό του είτε στον φορολογούμενο και στα τέκνα που τους βαρύνουν είτε στη σύζυγό του και στα τέκνα που τους βαρύνουν.

Μείωση φόρου επί των καταβληθέντων τόκων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας που αντιστοιχούν σε ποσό έως 200.000 ευρώ δικαιούνται οι φορολογούμενοι2. Των ενοικίων που πληρώθηκαν για τη στέγαση προστατευόμενων τέκνων που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο διαμονής της οικογένειας. Το ανώτατο ποσό της έκπτωσης δεν μπορεί να υπερβεί τα 100 ευρώ.

3. Των ασφαλίστρων που καταβλήθηκαν για ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων ή ασθενείας. Το ανώτατο ποσό της έκπτωσης δεν μπορεί να υπερβεί τα 120 ευρώ για τον άγαμο και τα 240 ευρώ για τους έγγαμους.

4. Των διδάκτρων που καταβλήθηκαν σε φροντιστήρια μαθημάτων ή σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών. Για κάθε μέλος της οικογένειας για το οποίο καταβλήθηκαν δίδακτρα, το ανώτατο ποσό έκπτωσης δεν μπορεί να υπερβεί τα 100 ευρώ.

5. Των καταβληθέντων τόκων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, οι οποίοι αντιστοιχούν σε ποσό δανείου μέχρι 200.000 ευρώ και σε κατοικία μέχρι 120 τ.μ.

6. Των εξόδων ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης του φορολογουμένου και των λοιπών προσώπων που τον βαρύνουν. Το ποσό της έκπτωσης δεν μπορεί να υπερβεί τις 3.000 ευρώ.

7. Του ποσού των εισφορών που καταβλήθηκαν από τον φορολογούμενο σε ασφαλιστικά ταμεία.

8. Των δαπανών για επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτου που εντάσσονται σε έργα του επιχειρησιακού προγράμματος «Περιβάλλον Αειφόρος Ανάπτυξη» στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ). Το ποσό της έκπτωσης δεν μπορεί να υπερβεί τα 300 ευρώ.

9. Των χρηματικών ποσών που καταβλήθηκαν από τον φορολογούμενο ως δωρεές ή χορηγίες στο Δημόσιο, στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής, στους ιερούς ναούς, στις ιερές μονές του Αγίου Ορους, στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τα κρατικά και δημοτικά νοσηλευτικά ιδρύματα και τα νοσοκομεία, στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, στα κοινωφελή ιδρύματα και στους κοινωφελείς φορείς, στους ερευνητικούς και τεχνολογικούς φορείς που αποτελούν νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

10. Των χρηματικών ποσών που καταβλήθηκαν από τον φορολογούμενο λόγω χορηγίας προς τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που νόμιμα υπάρχουν ή συνιστώνται, εφόσον επιδιώκουν σκοπούς πολιτιστικούς.

Σε κάθε περίπτωση, η έκπτωση των δωρεών και των χορηγιών διενεργείται εφόσον τα ποσά αυτών υπερβαίνουν συνολικά τα 100 ευρώ. Το συνολικό ποσό των χρηματικών δωρεών και χορηγιών στο οποίο υπολογίζεται η έκπτωση, δεν μπορεί να υπερβεί το 10% του ετησίου εισοδήματος που προκύπτει βάσει τεκμηρίων.

Μαρία Βουργάνα

Πηγή: ethnos.gr

Καταργείται η δημοσίευση ισολογισμών στις εφημερίδες ημερομηνία 22-03-12

Με βάση το νομοσχέδιο, η δημοσίευση των ισολογισμών στις εφημερίδες θα γίνεται όταν η υπόχρεη εταιρεία δεν διατηρεί ιστοσελίδα ή δεν έχει την έχει κοινοποιήσει στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ), οπότε η δημοσίευση θα γίνεται πέραν της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως και σε μία ημερήσια οικονομική εφημερίδα.

Τι ρυθμίζει το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης καθιερώνει έναν νέο εταιρικό τύπο, την ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρία, που θα έχει εμπορικό σκοπό και ελάχιστο κεφάλαιο 1 ευρώ. Οι διαδικασίες σύστασης θα είναι ευέλικτες, ενώ η εταιρεία θα μπορεί να συσταθεί και ως μονοπρόσωπη.

Επίσης, στο νομοθέτημα μειώνονται τα ποσοτικά όρια των προϋποθέσεων για στρατηγικές επενδύσεις και επιδιώκεται η αντικειμενικοποίησή τους, ενώ προστίθενται ευνοϊκότερες διατάξεις για τις βιομηχανικές επενδύσεις.

Οι στρατηγικές επενδύσεις

Με βάση το νομοσχέδιο τα όρια του συνολικού κόστους των επενδύσεων που ορίζονται ως στρατηγικές μειώνονται στα 100.000.000 ευρώ, έναντι 200.000.000 ευρώ ή σε 40 εκατ. ευρώ με την παράλληλη δημιουργία τουλάχιστον 120 θέσεων εργασίας. Επίσης, στρατηγική θα θεωρείται η επένδυση που δημιουργεί πάνω από 150 νέες θέσεις εργασίας.

Επίσης, το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων την τροποποίηση της σύμβασης της ΟΛΠ Α.Ε. με την κινεζική Cosco, ρυθμίσεις για την εγκατάσταση ελεύθερων ζωνών και αποθηκών, διατάξεις για την προώθηση του εξαγωγικού εμπορίου και η δημιουργία εθνικού «σηματος ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών».

Πλήρης άρση του καμποτάζ

Επίσης, το νομοσχέδιο προβλέπει την πλήρη άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα και καταργεί τους περιορισμούς του προηγούμενου καθεστώτος καθώς και αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για τις συμβάσεις ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας στις θαλάσσιες ενδομεταφορές.

Πηγη: Newsbomb.gr